Pudding owsiankowo-truskawkowy

 

Wiosna sprawia, że sklepach pojawiają się coraz ciekawsze owoce w atrakcyjnych cenach. Mnie skusiły piękne truskawki obiecujące swoją czerwienią przenieść na chwilę do lata. Choć nie spodziewałam się zbyt wiele a nawet przeczuwałam zawód truskawki zaskoczyły mnie pysznym słodkim smakiem. Podjadając kilka wieczorem pomyślałam, że warto by było zacząć dzień od zdrowego puddingu owsiankowo-truskawkowego. Danie doskonale nadające się do biura.

 

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 300 ml mleka/ mleka roślinnego/ wody (według upodobań)
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 2 garście truskawek (możesz użyć mrożonych truskawek, po uprzednim rozmrożeniu)

 

Owsiankę przygotuj tak jak zawsze z żurawiną i orzechami. Warto przygotować ją wieczorem, tak aby rano była już gotowa do zmiksowania. Zimną owsiankę, i truskawki wrzuć do blendera Vitamix i połącz w jednolitą masą używając kilkukrotnie funkcji Pulse i w zależności od modelu zblenduj wszystko na najwyższych obrotach lub użyj funkcji smoothie. Dodaj nasiona chia i wymieszaj dobrze. Pudding możesz zjeść w całości lub podzielić na dwie części i przygotować koktajl. Odlej 2/3 puddingu do pojemnika. Pozostałą część zostaw w blenderze i dolej szklankę mleka roślinnego i zblenduj do połączenia składników.

 

KUP TERAZ WYCISKARKĘ LUB BLENDER I POSMAKUJ NATURY

Przeczytaj inne wpisy:

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Przypomnij sobie smak lata i zacznij dzień od pysznego i zdrowego puddingu owsiankowo-truskawkowego! 

Kaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym

 Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz wykorzystać świeżo wyciskany sok pomarańczowy? Zaproś Azję na swój talerz i spróbuj delikatnego, aromatycznego mięsa w słodko ostrym sosie pomarańczowym. 

5 przepisów na zielone koktajle!

5 przepisów na zielone koktajle!

Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i energetyczne zielone koktajle!