Masło kokosowe

 

Już kilka razy zabierałam się za własnoręczne zrobienie oleju kokosowego ale jest to tak czasochłonne i nieekonomiczne, a do tego jeśli mamy upatrzoną markę dobrych olej kokosowych w fajnej cenie, to stwierdzam, że nie warto. Mimo wszystko jakiś czas temu zabrałam się za przetwarzanie wiórków kokosowych i zatrzymałam się na etapie czegoś, co możemy nazwać masłem kokosowym. Charakterystyczny słodkawy smak kokosa (swoją drogą, ciekawa jestem jak wyszłoby ze świeżego kokosa w całości) i delikatnie tłustawa a jednocześnie lekka konsystencja, jak to na masło przystało, bardzo przypadły mi do gustu. Dodaję do koktajli, orientalnych dań lub jem bezpośrednio ze słoika w chwilach słabości. Doskonale smakuje też z pieczywem. Jeśli uwielbiasz krem kokosowy to warto przyrządzić właśnie ten, bez tłuszczu palmowego, bez konserwantów, polepszaczy smaku i bez cukru. Potrzebujesz mocny blender np. Vitamix i wiórki kokosowe. Koniecznie sprawdź skład przed zakupem! Te konserwowane siarką oczywiście odpadają. Osobiście polecam wiórki z Lidla.

 

  • 2 paczki wiórków kokosowych
  • naprawdę mocny blender
  • gaza lub wyciskarka wolnoobrotowa
  • *ewentualnie odrobina miodu do smaku

 

Cały trik polega na dokładnym zblendowaniu wiórków kokosowych na jednolitą pastę. Rób co jakiś czas przerwy alby dać odpocząć silnikowi ale też nie zostawiaj masy zbyt długo w blenderze. Nie dopuść do zastygnięcia masy w blenderze, ponieważ stanie się twarda i uruchomienie maszyny może grozić uszkodzeniem kielicha. Jeśli jednak się zagapisz, przygotuj gorącą wodę w wysokim naczyniu i wstaw kielich do niego na chwilę. Kiedy masa się rozpuści dokładnie osusz spód kielicha przed ponownym podłączeniem do silnika. Kiedy masa osiągnie lejąca konsystencję przelej ją do innego naczynia przez gazę lub tak jak ja, do wyciskarki. Gaza/wyciskarka oczyści masło z ewentualnych grudek i sprawi, że stanie się ono aksamitnie gładkie. Przelewamy do słoiczka i zostawiamy do zastygnięcia.  

 

KUP TERAZ WYCISKARKĘ LUB BLENDER I POSMAKUJ NATURY

Przeczytaj inne wpisy:

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Przypomnij sobie smak lata i zacznij dzień od pysznego i zdrowego puddingu owsiankowo-truskawkowego! 

Kaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym

 Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz wykorzystać świeżo wyciskany sok pomarańczowy? Zaproś Azję na swój talerz i spróbuj delikatnego, aromatycznego mięsa w słodko ostrym sosie pomarańczowym. 

5 przepisów na zielone koktajle!

5 przepisów na zielone koktajle!

Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i energetyczne zielone koktajle!