Grzybowy krem z tymiankowymi pulpecikami

 

Choroba sprawiła, że nie miałam ochoty nic jeść ani tym bardziej pichcić w kuchni. Na szczęście po każdej chorobie wracają apetyt i siły. Na pierwszy rzut padła zupa grzybowa krem z mięsnymi klopsikami tymiankowymi.

 

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • dwie garście mrożonych prawdziwków lub podgrzybków (co mamy)
  • średnia cebula
  • 100ml 18% śmietanki
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • chili
  • *kilka suszonych grzybków do smaku
  • łyżka masła do smażenia
  • 2 l bulionu (ewentualnie wody)

 


Klopsiki

  • 300 gram mięsa z łopatki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 jajko
  • mąka do obtaczania

 

Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na maśle aż staną się złociste. Podlej warzywa bulionem, przypraw i gotuj do miękkości. W międzyczasie zmiel mięso w wyciskarce Oscar DA-1000 z nakładką do mielenia mięsa (jeśli nie posiadasz kup mięso mielone). Przypraw, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Ulep kuleczki o średnicy ok. 3 cm i otocz je w mące. Zblenudj zupę, dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Do gotującej zupy wrzuć mięsne kuleczki i zdejmij z ognia. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.

 

KUP TERAZ WYCISKARKĘ LUB BLENDER I POSMAKUJ NATURY

Przeczytaj inne wpisy:

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Przypomnij sobie smak lata i zacznij dzień od pysznego i zdrowego puddingu owsiankowo-truskawkowego! 

Kaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym

 Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz wykorzystać świeżo wyciskany sok pomarańczowy? Zaproś Azję na swój talerz i spróbuj delikatnego, aromatycznego mięsa w słodko ostrym sosie pomarańczowym. 

5 przepisów na zielone koktajle!

5 przepisów na zielone koktajle!

Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i energetyczne zielone koktajle!