Chlebek bananowy

 

Niby codziennie pijemy koktajle, niby robimy przemyślane zakupy ale każdemu zdarzy się mieć przejrzałe banany, których jeszcze żal wyrzucić ale już nie wyglądają apetycznie. Z drugiej strony, nie wiem jak wy ale ja uwielbiam przejrzałe banany szczególnie do koktajli. Jeśli jednak nie masz ochoty jeść przejrzałych bananów na surowo, to świetnym pomysłem jest wykorzystanie ich do chlebka bananowego. Przepis jest banalnie prosty a wykorzystanie blendera Vitamix skraca przygotowanie cista do kilku sekund.
 
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 75 gramów roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szczypta kakao
  • * jeśli lubisz możesz dodać garść orzechów lub rodzynek

 

 
Wrzuć wszystkie składniki do blendera Vitamix i zblenduj chwilę do połączenia składników. Ciasto nie musi być gładkie, kawałeczki banana są jak najbardziej na miejscu. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 170°C na 60 minut. Wyjmij upieczone ciasto i wystudź w foremce.

 

KUP TERAZ WYCISKARKĘ LUB BLENDER I POSMAKUJ NATURY

Przeczytaj inne wpisy:

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Przypomnij sobie smak lata i zacznij dzień od pysznego i zdrowego puddingu owsiankowo-truskawkowego! 

Kaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym

 Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz wykorzystać świeżo wyciskany sok pomarańczowy? Zaproś Azję na swój talerz i spróbuj delikatnego, aromatycznego mięsa w słodko ostrym sosie pomarańczowym. 

5 przepisów na zielone koktajle!

5 przepisów na zielone koktajle!

Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i energetyczne zielone koktajle!