Placki ziemniaczane puszyste jak chmurka!

 

 

Kolejny przepis z serii co jeszcze można zrobić w wyciskarce, a można naprawdę wiele. Od kilku dni chodziły za mną placki ziemniaczane. Uwielbiam je, zarówno te tradycyjne smażone jak i wersję dietetyczną z piekarnika. Ten przepis możesz wykorzystać w obu wariantach ale ja postawiłam na smak dzieciństwa, czyli smażone. Dopóki nie miałam wyciskarki ich przygotowanie przyprawiało mnie o ból głowy. Starcie na tartce nawet kilka ziemniaków było znienawidzonym zadaniem. Teraz obieram ziemniaczki, kroje na idealne paski (aby mieściły się w otworze) i w kilka sekund mam zmielone i co ważne odciśnięte z soku ziemniaki! To co uwielbiam w nich, to specyficzne przygotowanie, dzięki któremu placuszki są cudownie delikatne i nie szarzeją po wystygnięciu.

 

       
  • ok. 1 kg obranych ziemniaków            
  • 0,5 litra mleka                                   
  • 2 łyżki mąki                                      
  • 1 jajko                                             
  • 1 płaska łyżeczka soli                        
  • * 2 łyżki oleju w wersji z piekarnika    

 
  

Ziemniaki wrzuć do wyciskarki Oscar, ze zwykłym sitem do soków, dzięki czemu woda od razu zostanie oddzielona od masy ziemniaczanej. W międzyczasie zagotuj mleko i wrzącym zalej masę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Zostaw na chwilę i odciśnij z nadmiaru mleka. Myślę, że jeśli nie przepadasz za mlekiem lub nie możesz go spożywać, spokojnie możesz użyć wrzątku. Dodaj dwie łyżki mąki, jajko i sól, wymieszaj dokładnie i kładź łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jeśli chcesz przygotować dietetyczną wersję, dodaj olej do cista na papierze do pieczenia wylej placuszki ulubionej wielkości i zapiekaj na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 15-20 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na wiosenną mizerię ze szczypiorkiem z „parapetowej hodowli”.

 

 

KUP TERAZ WYCISKARKĘ LUB BLENDER I POSMAKUJ NATURY

Przeczytaj inne wpisy:

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Pudding owsiankowo-truskawkowy

Przypomnij sobie smak lata i zacznij dzień od pysznego i zdrowego puddingu owsiankowo-truskawkowego! 

Kaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym

 Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz wykorzystać świeżo wyciskany sok pomarańczowy? Zaproś Azję na swój talerz i spróbuj delikatnego, aromatycznego mięsa w słodko ostrym sosie pomarańczowym. 

5 przepisów na zielone koktajle!

5 przepisów na zielone koktajle!

Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i energetyczne zielone koktajle!